julstök och pepparkaksfil

hejsan hoppsan. nu har man vaknat till ordentligt, har börjat städa på nedanvåningen, men sen kom jag på att jag inte har ätit frukost så jag tog en macka med ost och en kopp med pepparkaksfil,,, you got to try it,, såååå gott, oxå är ju förpackningen såå söt.




här kommer en lista på julgodis som ska bakas:


Här kommer det första receptet:


Ingredienser
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 msk kakao av god kvalitet
2 msk smör



Tips

Leilas Tips!
Knäck kan med fördel smaksättas på massor av olika sätt och inte bara göras på traditionellt sätt med hackad mandel. Här förljer några exempel.

Smaksättning till 1 sats knäck / 50 stycken formar:

Limeknäck:
Skal av 3 lime

Apelsinknäck:
Skal av 1 apelsin

Ingefärsknäck:
1 ½ tsk malen ingefära

Vaniljknäck:
1 urskrapad vaniljstång som får koka med i smeten.

Pepparkaksknäck:
1 rågad tsk pepparkakskryddor

Kanelknäck:
1 ½ tsk malen kanel


Gör så här

1. Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.

2. Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter.

3. Tillsätt smör och eventuella smaksättningar.

4. Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).

5. Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.



peace ♥ and ice cream

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0